media

Verjetno si že slišal/a za fair trade izdelke oziroma izdelke iz pravične trgovine? Toda, ali veš, kaj sploh fair trade pomeni? In zakaj je pomembno, da kupujemo izdelke s tem certifikatom? V tem članku ti predstavljamo 7 pomembnih razlogov, zakaj je fair trade kava boljša od kave iz običajne ponudbe.

Kaj je fair trade?

Fair trade oziroma pravična trgovina se navezuje na sistem, kjer prodaja in kupovanje blaga delujeta na način, ki omogoča lokalnim pridelovalcem in skupnosti pošteno plačilo za svoje delo. Brez izkoriščanja delovne sile, velika podpora lokalnemu naravnemu okolju in pridelavi, ter promocija poštenosti in trajnostnega razvoja. Več kot 85% kave, ki je na trgu in ima hkrati Fair Trade certifikat, je tudi ekološke pridelave, kjer so uporabljene le popolnoma naravne sestavine brez škodljivih aditivov. Prav tako je strogo nadzorovana tudi sledljivost vseh sestavin, ki se pojavljajo v izdelkih.

Običajno je fair trade kava dražja od navadne, vendar ne samo na račun poštenega plačila pridelovalcem, ki je vsekakor zelo pomembno, temveč tudi na račun vrhunske kvalitete in božanskega okusa. Seveda obstajajo tudi drugi razlogi za nakup kave iz pravične trgovine, zato kar beri naprej.

1. Podpora trajnostnemu razvoju

Z nakupom fair trade organske kave podpiraš tudi trajnostni razvoj okolja, iz katerega kava izvira. S tem tudi ti pomagaš pri zmanjšanju oziroma odstranitvi škodljivih, toksičnih kemikalij, pesticidov in ostalih škodljivih snovi, ki se pojavljajo v proizvodnji. Pridelovalci namreč uporabljajo trajnostne metode pri pridelavi, ki so okolju in zdravju prijazne. Le skupaj bomo lahko poskrbeli, da bo naš planet ostal zdrav. 

2. Poštena cena

Poštena cena za izvrstno kavo. Ceno za certificirano fair trade kavo določi mednarodna organizacija Fair Trade Labeling Organization. Slednje pomeni, da so proizvajalci vedno pošteno plačani, prav tako pa tudi ti dobiš največ za svoj denar.

3. Podpora lokalni skupnosti

Pridelovalci, organizacije in ostala lokalna skupnost, ki sodelujejo pri pridelavi in prodaji kave, bodo prejeli pošteno plačilo. Nakup fair trade kave zato predstavlja neposredno pomoč pri boju zoper nepoštene delovne pogoje in prenizko plačilo, ki v večini primerov postavlja pridelovalce pod prag revščine. Le s poštenim plačilom lahko zagotovijo svojim družinam preživetje.

4. Investicije v razvoj lokalnega okolja

Veliko fair trade organizacij, kot je npr. tudi Cafedirect, namenijo del svojega dobička razvoju lokalne skupnosti in vlagajo svoja sredstva v celotno skupnost. S tem zagotavljajo revnejšim predelom dostojne življenjske pogoje, ter tudi nadgradnjo infrastrukture. Fair trade organizacije tako posredno skrbijo za razvoj zdravstva, izobraževanja, programov za ženske in drugih prepotrebnih programov, ki so nujni za trajnostni razvoj družbe

5. Boljši okus in zdravje

Organsko pridelana kava je bolj zdrava in je tudi boljšega okusa. Z večanjem povpraševanja po kavi se manjša tudi kvaliteta zaradi masovne produkcije. Velike korporacije se ne morejo primerjati po kvaliteti z manjšimi pridelovalci, kjer so vsa zrna ročno nabrana in uporabljena le popolnoma zrela. Organsko pridelana kava je pridelana z naravnimi in počasnejšimi metodami, brez kemikalij in pesticidov, kar pomaga kavnim zrnom ohraniti hranilne vrednosti

Med procesom stiskanja se organska kava obdeluje brez uporabe ostrih kemikalij, ki se ponavadi uporabljajo v ne-ekološki pridelavi. Prav tako takšna pridelava pomaga, da tla ostanejo rodovitna in obdržijo svojo kompleksno hranilno bazo. Slednje pomeni, da so kavna zrna nahranjena s počasno in enakomerno hitrostjo in ima tako pridelana kava tudi bolj poln in gladek okus.

6. Prijazno do živali

Veliko ptic se v zimskih časih naseli v države, kjer se prideluje kava. Za razliko od masovne produkcije, ki velikokrat poseže v naravni habitat, je tradicionalna pridelava na plantažah, kjer se prideluje fair trade kava, zelo prijazna do živali. Dokazano je, da imajo takšne plantaže do 95% več ptic kot večje, "umetne" plantaže.

7. Odstranitev posrednikov

Kava, ki jo kupuješ vsak dan, je po vsej verjetnosti prepotovala čez mnoge posrednike do gostinca - od pridelovalcev, trgovskih potnikov, izvoznikov, prodajalcev, ... Zato si lahko lažje predstavljaš, za kakšno plačilo v teh primerih delajo pridelovalci. Fair trade organizacije stremijo k temu, da se tem stroškom izognejo in posrednike izključijo iz prodajne verige

Goody piše
16.04.2019
Spomladansko čiščenje - kaj potrebujem?
16.04.2019
Katere vrste čokolade poznamo?
01.06.2018
Ali so Method čistila resnično prijazna do okolja?
22.01.2018
Kemikalije - škodljivi "prebivalci" naših domov