RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Si vedel/a, da za različnimi alergijami oboleva že okrog 30% prebivalcev razvitih držav? Povedano nekoliko drugače; vsak tretji med nami trpi za različno obliko alergije ali pa vsaj pozna nekoga, ki ima alergijo. Podatek, ki zagotovo vznemirja. In, kje sploh tičijo razlogi za tako visok odstotek obolelih? Na porast alergij močno vplivajo različni dejavniki sodobnega življenjskega standarda in dela, kot so novi načini pridelave hrane, onesnaženost okolja, v katerem živimo in zraka, ki ga dihamo, nenehne psihične in fizične obremenitve, ki jih prinaša sodoben način življenja, ipd.

Kaj sploh je alergija?

Z besedo alergija označujemo neželene reakcije na alergene iz našega okolja, ki se lahko kažejo bodisi kot draženje kože, ki ga spremljajo rdečica, srbečica, izpuščaji, oteklost in/ali koprivnica, bodisi kot alergijska reakcija oziroma prekomerni odziv telesa na določeno snov, ki sicer večini ljudi ne povzroča težav. Slednja se ne pojavi že ob prvem stiku, pač pa je za izbruh alergije potrebnih več stikov z substanco. Oseba, ki razvije alergijo na določeno snov, pa lahko ostane nanjo občutljiva tudi celo življenje.

Najpogostejši povzročitelji alergij

Snovi, ki najpogosteje povzročajo alergije, so:

  • rastlinske snovi (na primer pelodi, jagode, arašidi, oreščki, pšenica),
  • živalske snovi (sem sodi alergija na mačje dlake, konje ali strupe žuželk, lupinarje),
  • preprosto zgrajene naravne ali sintetične snovi (kot so moka, mila, prafumi, različne kemikalije, ki se nahajajo v čistilih in raznih kozmetičnih sredstvih, detergentih za pranje perila in mehčalcih, ipd.).

In, kaj storiti, ko nas mučijo alergije? V prvi vrsti je pomembno, da ugotovimo, katere snovi nam povzročajo težave, da se jim lahko izognemo. V kolikor gre za določeno hrano, le-te ne uživamo, če pa opazimo, da naše težave povzročajo kemikalije v raznih kozmetičnih preparatih, sredstvih za pranje perila ali čistilih, pa le-te nadomestimo s hipoalergenimi alternativami.

Kaj pomeni izraz “hipoalergeno”?

Izraz "hipoalergeno" pomeni zmanjšano tveganje za povzročitev alergijskih reakcij. Pri takšnih izdelkih proizvajalci vložijo veliko truda v izbor sestavin in v testiranje končnega izdelka z namenom, da zmanjšajo že tako nizko možnost neželenih učinkov proizvoda.

Ker se pri Goody.si zavedamo resnosti alergij, smo na naše poličke postavili ogromno kvalitetnih kozmetičnih izdelkov, čistil in sredstev za pranje perila, ki so hipoalergeni in s tem prijazni tudi tistim, ki vas mučijo alergije na različne sintetične snovi.

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?