RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Tudi sami živite v prepričanju, da zgornja trditev drži? Da gre pri certifikatih Cruelty free in Vegan friendly za isto zadevo z različnim poimenovanjem? Pa poglejmo ali ste v zmoti.

Dejstvo je, da se veganstvo nenehno širi in je med ljudmi zmeraj bolj pogosto in popularno. Posledica tega je tudi vse večja izbira izdelkov na trgovskih policah z vegansko oznako in tudi restavracije so razširile ponudbo veganskih jedi. Kavo s sojinim, ovsenim ali riževim mlekom pa itak lahko naročimo skorajda že povsod. Ko govorimo o izdelkih na trgovskih policah, ne mislimo zgolj hrane, ampak tudi druge izdelke, kot so oblačila in kozmetika.

Predvsem pojav veganske kozmetike je v velikem porastu. Na izdelkih zasledimo oznako Cruelty free, a pozor! Ne gre je zamenjevati z oznako Vegan friendly.

Cruelty free pomeni, da izdelek ni testiran na živalih, a vendar so v njem lahko prisotni deli živali ali njihovi izločki. Vegan friendly pomeni, da izdelek ne vsebuje sestavin živalskega izvora, a je vseeno lahko testiran na živalih. Če ima izdelek obe oznaki hkrati, pomeni, da ni testiran na živalih in ne vsebuje živalskih sestavin. Kljub temu, da izdelek nosi oznako cruelty free, pa so sestavine izdelka posamično lahko testirane na živalih, a ker so testirane preden izdelek sestavijo, tega ni potrebno ponovno testirati in tako, tehnično gledano, lahko trdijo, da izdelek ni testiran na živalih.

Kako ste lahko prepričani, da izdelek in njegove sestavine, v nobeni fazi izdelave, ni bil testiran na živalih? Zagotov pokazatelj sta dva simbola na embalaži. Prvi je zajček v skoku, v obrisu modrega kroga (Leaping bunny) in drugi glava zajčka, z velikimi roza ušesi (Caring consumer).

V svetu obstajajo organizacije, ki se že dolga leta borijo proti laboratorijskim poskusom na živalih. Ena izmed takšnih je PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), ki ima že več kot 6,5 milijona članov in podpornikov po vsem svetu. Njihovo delo je skoncentrirano predvsem na 4 področjih, in sicer: laboratorijsko testiranje na živalih, prehrambena industrija, tekstilna industrija in zabavna industrija.

Potrošniki in organizacije so s svojim nenehnim nasprotovanjem in zahtevami po izdelkih, ki niso testirani na živalih, dosegli razvijanje laboratorijskih instrumentov in opreme, ki bi lahko nadomestili testiranje na živalih. Tudi velika podjetja, ki so mnoga leta vztrajala pri testiranju svojih izdelkov na živalih, se počasi spreminjajo. Vse to je posledica povpraševanja potrošnikov po etičnih in okolju prijaznih izdelkih.

Imate občutek, da je nakup veganskih izdelkov, ki niso testirani na živalih cel projekt? Ne skrbite. Z malo truda in interesa, boste hitro usvojili pregledovanje sestavin izdelkov in prepoznavanje certifikatov. Najbrž nihče od nas ne želi, da bi zaradi naše uporabe ličil ali deodorantov po nepotrebnem trpele in umrle živali. Kot rečeno veganski izdelki so postali široko dostopni, pa tudi mit o visokih cenah teh izdelkov je samo mit. Pravzaprav so lahko celo cenejši, saj običajno vsebujejo manj sestavin ali bolj naravne sestavine. Naša ponudba veganskih izdelkov je zelo pestra, pokukajte na naše poličke in se prepričajte!

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?