RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Vedno več ljudi ve, kaj pomeni kratica PET in kje jo ponavadi opazimo. Če ste v dvomih, gre za okrajšavo polietilen tereftalat, ki je eden najpogosteje uporabljenih materialov za izdelavo plastike. Odkrili in patentirali so ga leta 1941 v Veliki Britaniji. Uporablja se za izdelavo plastenk in je primeren za recikliranje. Ima svoj simbol: tri puščice v obliki trikotnika (univerzalni simbol za recikliranje), z napisom PET ali številko 1 sredi trikotnika. PET je tako priljubljena surovina za izdelavo embalaže zaradi več svojih lastnosti: je prozoren, lahek in toplotno stabilen, se ne drobi, embalaža se lahko ponovno zapre in nenazadnje, je cenovno ugoden, a kljub temu izjemno trpežen material. Zaskrbljujoč je seveda podatek, da za izdelavo ene plastenke porabimo 3 litre vode. Kot rečeno, pa je PET primeren za recikliranje in tukaj se srečamo z dokaj novim pojmom, rPET.

Kaj je rPET, ki ga videvamo vedno pogosteje?

Gre za material, ki ga pridobimo z recikliranjem PET plastenk in plastike. Le-te v zbirnih centrih najprej ločijo od drugih materialov, ki so prav tako primerni za reciklažo. Plastenke stisnejo in jih nato zbalirajo (v eni bali je običajno med 6000 in 7000 plastenk) in pošljejo v posebne obrate za recikliranje PET. Tam jih razvrstijo, operejo in odstranijo etikete. Za te postopke uporabijo paro in tudi nekatere kemikalije. Obrati za recikliranje PET povečini za pomoč pri sortiranju in dekontaminaciji odpadkov uporabljajo infrardečo tehnologijo in tudi detektorje kovin za sortiranje odpadkov, še vedno pa na koncu na sortirnem traku zaposleni delavci opravijo končno kontrolo in izločijo vse, kar ni PET. Tukaj se postopek sortiranja zaključi. Sledi mletje materialov v takoimenovane kosmiče, ki morajo biti popolnoma čisti, saj sicer niso primerni za predelavo v rPET. Pomagajo si z zračnim razvrščanjem in pranjem. Čisto na koncu še enkrat izperejo ves material, ga posušijo in šele nato gre v nadaljnjo predelavo. Če material ni povsem čist, se dodatno opravi še filtracija staljenega materiala, pri kateri se izločijo vsi netopni deli. Produkt so plastični peleti, ki so za transport in predelavo še bolj praktični, predvsem zaradi enakomerne velikosti delcev.

Izdelki iz rPET

Gotovo se sprašujete, za kaj je rPET uporaben. Gre za izjemno vsestransko surovino, ki jo je mogoče znova in znova reciklirati, saj ponuja ogromno možnosti. Uporablja se za izdelavo: majic, preprog, športnih copatov, nahrbtnikov, polnil za zimske bunde in spalne vreče, avtomobilskih delov, nove PET embalaže, nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo in še bi lahko naštevali. Tudi statistika govori zase, saj z recikliranjem PET plastenk in njihovo predelavo v rPET izdelke prihranimo ogromno prepotrebnega prostora na odlagališčih odpadkov. Za lažjo predstavo: 3176 dvolitrskih PET plastenk zasede 1 kubični meter prostora, 1 tona PET plastenk pa kar 5,7 kubičnih metrov.

Ker želi tudi Goody prispevati k čim manjšemu onesnaževanju našega planeta, smo - v skladu z našimi načeli - na naše poličke postavili vrečke za shranjevanje hrane in nakupovalne vrečke ONYA, ki so izdelane iz rPET materiala. 

Bodi IN - uporabljaj izdelke iz rPET. :)

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?