RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Prekomerno potenje in neprijeten vonj – poznana tegoba? S kakšnimi deodoranti si pri tem pomagaš? Prisegaš na naravne različice ali raje posegaš po antiperspirantih? Si se sploh kdaj vprašal/a, katere sestavine le-ti vsebujejo in kakšen je njihov učinek na tvoje telo? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili v današanji objavi… A najprej začnimo na začetku; zakaj se potimo in kako sploh nastane neprijetni vonj?

Znojenje je popolnoma naraven fiziološki proces in je za normalno delovanje organizma tudi nujno potreben, saj gre za ohlajanje organizma. Le-ta s pomočjo potenja uravnava telesno temperaturo, vlaži kožo in izloča iz telesa nekatere strupene snovi. S potom se na nekaterih delih telesa izločajo feromoni, pravijo pa tudi, da se v njem skriva naravni antibiotik, ki ščiti našo kožo pred neželenimi bakterijami.

Kako zmanjšati neprijeten telesni vonj?

Če vemo, da so za neprijeten telesni vonj krivi mikroorganizmi, ga lahko zmanjšamo tako, da preprečimo rast mikroorganizmov. Obstajata dva načina. Ker mikroorganizmi za rast potrebujejo vlago in hrano (maščobne kisline, beljakovine, rahlo kisel pH), jim lahko ustvarimo neugodno mikroklimo za rast. Drug način pa je, da preprečimo izločanje znoja, s čimer spet ne dobijo potrebne vlage in hrane za rast. Sliši se zapleteno in kar malce nemogoče, pa ni, saj imamo na voljo izdelke, s katerimi si lahko pomagamo. Govorimo seveda o deodorantih in antiperspirantih.

Deodorant ali antiperspirant?

Deodorant in antiperspirant imata enako funkcijo, tj. zmanjšanje neprijetnega telesnega vonja, razlikujeta pa se v načinu delovanja. Medtem, ko deodoranti ustvarjajo neugodno okolje za rast mikroorganizmov, antiperspiranti vsebujejo snovi (po večini aluminijeve soli), ki mašijo žleze lojnice. Ravno zaradi tega imajo antiperspiranti kar nekaj pomanjkljivosti. Zavirajo namreč termoregulacijo, mašijo pore in tako preprečujejo izločanje toksinov, kar poveča obremenitev jeter. Deodoranti na drugi strani, negativnih učinkov na zdravje in delovanje organizma nimajo. Delujejo tako, da nase vežejo vodo in s tem preprečujejo rast mikroorganizmov, ki za rast nujno potrebujejo vlažno okolje. S tem ko reagirajo ali se vežejo z beljakovinami, maščobnimi kislinami in ostalimi snovmi v našem znoju, odvzemajo hrano za rast mikroorganizmom. Delujejo torej antimikrobno.

Zdravju škodljive snovi, ki se nahajajo v deodorantih in antiperspirantih

Številni deodoranti in antiperspiranti, ki so na voljo, žal, vsebujejo številne zdravju škdoljive snovi, kot so aluminijev klorohidrat, triklosan, parabeni in ftalati. Le-ti nato prehajajo v naše telo, kjer se kopičijo in lahko povzročajo živčnost, glavobole, izgubo spomina, motnje govora, anemičnost, osteoporozo, zmanjšano delovanje jeter in ledvic, ter raka dojk. Se bere kar strašljivo, kajneda?

Nekaj nasvetov za zmanjšanje potenja

Izogibajmo se sintetičnim oblačilom in izberimo raje naravne materiale (bombaž, lan, usnje). Depilacija ali britje bo zagotovo omililo potenje pod pazduhami. Tudi ob hudi vročini se izognimo zelo mrzlim pijačam, saj jih telo skuša ogreti na telesno temperaturo, kar povzroči še več potenja. Znojenje povečujejo tudi kava, čaj, alkohol in pikantno začinjena hrana, zato njihovo uporabo omejimo na minimum.

Pri Goody.si vam svetujemo uporabo naravnih deodorantov, ki so hipoalergeni, ne dražijo kože in so tudi okolju prijazni. Zaradi vsega naštetega pa niso nič manj učinkoviti kot običajni deodoranti. Si že poskusil/a naravni deodorant, pa ni učinkoval? Mogoče nisi bil/a dovolj vztrajen/vztrajna. Naš organizem namreč potrebuje nekaj časa, da se prilagodi spremembi, sploh če je navajen uporabe sintetičnih deodorantov ali antiperspirantov. Obdobje prilagoditve se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, prav tako pa ni zagotovila, da bo deodorant, ki je učinkovit pri eni osebi, učinkovit tudi pri drugi. Ker je deodorant ena tistih stvari, ki jih uporabljamo vsakodnevno, je izrednega pomena, da vemo, kaj nanašamo na svoje telo, zato Goody.si priporoča uporabo naravnih deodorantov

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?