RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Danes smo bolj kot kdajkoli prej izpostavljeni kemikalijam. V uporabi je okrog 100.000 kemičnih snovi, ki so povsod okoli nas. Zaskrbljujoče dejstvo, ki pa se ga večina med nami sploh ne zaveda, pa čeprav bi bil že samo sprehod po prostorih naših domov dovolj za spoznanje, da smo dnevno obdani z več deset izdelki, v katerih se nahajajo nevarne, zdravju škodljive kemikalije. Slednje se nahajajo predvsem v čistilih, pralnih in pomivalnih sredstvih, pa tudi v sredstvih za nego in higieno, ličilih, tekstilu, igračah, opremi....

Še bolj zaskrbljujoče pa je naše neznanje o njihovih vplivih na zdravje ljudi in okolje, ki je (milo rečeno) skromno ali celo nično. In to, kljub temu, da živimo v informacijski dobi, ko so nam vse potrebne informacije praktično na dosegu roke oziroma (bolje rečeno) so samo en klik na računalniško miško oddaljene od nas.

Vplivi kemikalij na naše zdravje so številni; povzročajo lahko alergije, vnetja, opekline, poškodbe organov, motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (nevrološke, vedenjske, razvojne ali reproduktivne poškodbe). Zaradi njihovega delovanja lahko nastanejo novotvorbe, razvijejo se rakasta obolenja in nastanejo genetske okvare. Ker so kemikalije obstojne, pa se ne samo nalagajo v našem telesu, temveč tudi prenašajo iz generacije v generacijo. Glede na podatke opravljenih testov* se v telesu odraslega človeka nahaja nepričakovano veliko strupenih kemikalij. Žal, so med njimi tudi take, ki so v Evropi prepovedane že več kot dvajset let, kar vzbuja še posebno skrb. Kemikalije pa nimajo škodljivega vpliva samo na naše zdravje, temveč tudi na okolje (živali, rastline, vodo, zrak, itd.). Onesnaževanje voda in zraka pogosto povzroča že sama proizvodnja izdelkov, ki vsebujejo kemikalije. K nadaljnjemu onesnaževanju pa nato prispevamo še potrošniki z uporabo teh izdelkov in njihovim nepravilnim odlaganjem (med običajne gospodinjske odpadke).

Prav zato je še kako pomembna osveščenost - več bomo vedeli o kemikalijah, kje se nahajajo in kako delujejo, lažje se bomo varovali pred njihovimi škodljivimi učinki! In ne nazadnje, ne kupujmo izdelkov, ki vsebujejo zdravju nevarne ali domnevno nevarne kemikalije oziroma njihovo uporabo zmanjšajmo kolikor se le da. Goody je za to - za vse nas - pripravil širok nabor popolnoma naravnih in biorazgradljivih čistil rastlinksega izvora, ki ne vsebujejo umetnih barvil, dišav, konzervansov ter drugih zdravju (in okolju) škodljivih stvari.

Poskrbi za zdrav planet in uporabljaj naravna čistila. Goody priporoča :)

* Vir: Brošura "Kemikalije doma", ki jo je pripravila Zveza potrošnikov Slovenije

Goody priporoča
Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?