RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Med nami je vedno več takih, ki se zavedamo, da je čiščenje opravilo, ob katerem smo izpostavljeni kopici zdravju škodljivih snovi. Obsežna študija norveških strokovnjakov o vplivu čistil na dihala, v okviru katere so kar 2 desetletji spremljali 5000 žensk, je dokazala, da obstaja pri ženskah, ki vsakodnevno čistijo oziroma uporabljajo čistila, za kar 17 odstotkov večje tveganje za razvoj bolezni pljuč, kot sta kronični bronhitis in emfizem.

In, katere snovi v čistilih najbolj škodijo našemu zdravju?

Najbolj pogosti so biocidi, ftalati, tensidi ipd. Biocidi so najbolj znani kot zdravju škodljivi, uporabljajo pa se za zatiranje škodljivcev, plesni in bakterij. Ftalati so estri ftalne kisline in alifatskih alkoholov, ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah, da povečajo njihovo prožnost in gibljivost. So torej neke vrste mehčala. Tensidi pa so mehčalci perila, ki zaradi svoje agresivnosti ne mehčajo le oblačil ampak tudi našo kožo.

Kako prepoznamo zdravju bolj ali manj škodljiva čistila?

Glavni pokazatelj je zagotovo vonj. Močan vonj, ki ga zaznamo takoj po odprtju embalaže večine čistil je sicer mnogim prijeten in dišeč, a zagotovo ni zdravju koristen. Nadalje je pomembno upoštevati sestavine, ki so navedene na deklaraciji artikla. V kolikor gre za ekološka čistila, bodo med sestavinami navedeni (tudi) beli kis, rastlinska olja (kot so kokosovo, repično in/ali palmovo), rastlinski alkohol, eterična olja ter izvlečki različnih rastlin. Pri uporabi takih čistil, ste lahko brez skrbi, saj z njimi ne boste onesnaževali okolja, niti ne boste ogrožali svojega zdravja. Ker sta skrb za čisto okolje ter zdrav način življenja pri Goody.si na vrhu vrednostne lestvice, smo na naše poličke dodali ogromno kvalitetnih certificiranih ekoloških čistil ki ne vsebujejo zgoraj naštetih škodljivih snovi. Zato se sprehodi med našimi poličkami in še danes napolni svojo košarico z biorazgradljivimi in hipoalergenimi čistili. Goody.si - za brezskrbno in učinkovito čiščenje.

DIY: Naravna čistila iz domače kuhinje

Naravna čistila si lahko dokaj preprosto izdelamo tudi sami; zanje pa uporabimo kar sestavine iz domače kuhinje. Vsestransko uporabna sta na primer soda bikarbona in beli kis. Soda nase veže umazanijo, uporabimo jo lahko naprimer kot čistilo za preproge ali kot osvežilec zraka (v kombinaciji z naravnimi eteričnimi olji). Skupaj s kisom tvorita odlično sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna, saj kis uniči viruse in bakterije, soda bikarbona pa jih odstrani. Sam kis lahko uporabimo za čiščenje stekel, ogledal in zaslonov. Učinkovit je pri uporabi na nerjavečih kovinskih delih kuhinjskih aparatov, z njim lahko očistimo tudi mikrovalovno pečico. Preprosta in cenovno ugodna rešitev, v kolikor ste tip človeka, ki rad malo raziskuje in se poigra z naravnimi sestavinami.

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?