RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Milijoni ljudi po svetu dnevno uporabljamo flaške za vodo, bodisi trajne bodisi plastične. Pri tem pa sploh ne pomislimo na to, da se z uporabo flašk za vodo lahko izpostavljamo tveganju, da skupaj s tekočino, ki jo zaužijemo iz teh flašk, zaužijemo tudi morebitne plastične mikro delce. In čeprav so številne študije pokazale, da so ti delci, potencialno nevarni za naše zdravje, pitje iz različnih flašk postaja vse bolj modno. 

V današnji objavi bomo zato namenili nekaj besed organski spojini BPA, ki se uporablja za izdelavo polikarbonatne plastike, in za katero smo prepričani, da ste zanjo že slišali. 


Kaj je BPA?

Kratica BPA pomeni bisfenol A organsko spojino, ki se uporablja predvsem za pridobitev plastike. Plastika je večinoma prozorna, elastična in je ni mogoče razbiti. BPA tako običajno vsebujejo steklenice za vodo, športna oprema, otroške stekleničke, kontaktne leče, CD-ji, nekatere elektronske naprave, najdemo pa ga tudi v plastenkah s hrano in pijačo. V uporabi je že več kot 60 let in se uvršča v sam vrh po količini proizvodnje v svetu. Ker gre za pogosto uporabljeno kemikalijo, ki je povrhu vsega lahko še zdravju škodljiva, so skrbi glede njene uporabe povsem na mestu. Kako lahko BPA vpliva na naše zdravje? Skoraj zagotovo ste tudi sami uporabniki plastenk z vodo ali ste vsaj kdaj v preteklosti bili. Kakšne so prednosti uporabe flašk brez BPA?


Flaške brez BPA

Vedno več raziskav potrjuje povezavo med uporabo izdelkov z BPA in nekaterimi zdravstvenimi težavami. Ob uporabi BPA naj bi obstajalo večje tveganje za zmanjšano plodnost, sladkorno bolezen, nekatere vrste raka in prirojene napake ob rojstvu. Dobra novica je, da dandanes ne obstaja več razlika v ceni med flaškami z in brez BPA, tako da so tiste brez BPA dostopne tudi širšemu krogu uporabnikov. Dostopne so skorajda povsod, saj so se zaradi visoke stopnje ozaveščenosti ljudi, nekatera podjetja odločila prodajati svoje izdelke v flaškah brez BPA ali pa se celo specializirala za proizvodnjo takih produktov. Eno izmed takšnih podjetij je npr. Onya, ki prodaja flaške iz nerjavečega jekla brez BPA, ki so varne za uživanje pijač. Prednost takih flašk je v tem, da ne glede na to, kolikokrat jih napolnimo ali s čim jih napolnimo, pijača v njih vedno ostane sveža in okusna.

Kako lahko sploh prepoznamo flaško, ki vsebuje BPA? Način, s katerim bi zagotovo potrdili prisotnost BPA brez poskušanja, ne obstaja. Kljub temu pa obstaja nekaj pokazateljev, ki potrjujejo njegov obstoj. Eden takšnih je zagotovo znak, ki je običajno odtisnjen na plastenki. Gre za puščice v obliki trikotnika, znotraj katerih so zapisane številke ali črke. Številka 7 ali črki PC (ki pomenita polikarbonat) skoraj zagotovo nakazujejo prisotnost BPA. 


Kako zmanjšati izpostavljenost BPA? 

Uporabo otroških stekleničk lahko nadomestimo s steklenimi stekleničkami ali polipropilenskimi, ki so na dnu označene z oznako 5. Zmanjšajmo vnos konzervirane hrane ali kupujemo izdelke proizvajalcev, ki ne uporabljajo BPA. Mleko, juhe in podobno kupujmo v kartonasti embalaži, ki je obložena z varnejšimi materiali kot sta aluminij ali polietilen. Kupujemo hrano v steklenih kozarcih, ki jih potem uporabimo tudi za shranjevanje in vlaganje lastnih pridelkov. Izognemo se pitju vin, ki jih vinarji pridelajo s pomočjo kadi, ki so obložene z epoksi smolo, saj lahko takšna vina vsebujejo tudi 6-krat več BPA kot konzervirana hrana. 

Na našo in vašo srečo, so flaške brez BPA široko dostopne. Najdete jih tudi v naši ponudbi, zato hitro pokukajte na naše poličke in izberite svojo.

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?