media

Prvi spomladanski žarki in toplejše temperature prav kličejo po sezonski generalki, s katero bomo prevetrili naše domove in jih dodobra očistili prahu ter morebitne zatohlosti, ki se je pojavila čez zimo. In, kakšna čistila bomo pri tem uporabili? Ali ob njihovi uporabi sploh pomislimo na to, kakšna je njihova sestava in kakšen učinek ima le-ta na naše zdravje in okolje?

Žal se vse prepogosto dogaja, da v naši vnemi za čistočo pogosto pozabimo na negativne učinke škodljivih kemikalij, ki jih vsebujejo agresivna konvencionalna čistila v omaricah naših kopalnic in shramb. Le-ta namreč vsebujejo številne strupene snovi – od fenolov, biocidov, ftalatov, do tensidov, triklorsana in fosfatov, ki škodujejo tako našemu zdravju (in zdravju naših hišnih ljubljenčkov), kot okolju. Sploh slednji (t.j. fosfati) so eden nahujših krivcev za onesnaženje podtalnic, rek, jezer in morij, saj ob vstopu v vodno okolje delujejo kot gnojilo, zaradi česar pride do razraščanja alg in s tem povezanega uničenja življenja v vodi.

Da bo letošnje spomladansko čiščenje čim bolj prijazno do okolja in našega zdravja, tokrat posezimo po biorazgradljivih in hipoalergenih naravnih čistilih z Goodyjevih poličk. Izbira čistil, ki so nam na voljo, je ogromna - od raznih večnamenskih čistil, ki so primerna za čiščenje različnih površin in prostorov, do specializiranih čistil za kopalnico, kuhinjo, pečice in štedilnike, kanalizacije, odtoke, jeklo steklo, les, granit ter ostale naravne materiale,… Vsem čistilom pa je skupno, da so naravna, narejena iz sestavin rastlinskega izvora (kot so beli kis, eterična olja, rastlinski alkohol, rastlinska olja – repično, kokosovo, palmovo, ipd.), preverjeno učinkovita ter certificirana.

Za vsa čistila iz naše ponudbe, klikni tukaj. Zagotovo najdeš kaj zase :)

Najpogostejši certifikati, s kateremi se ponašajo, pa so: Cruelty free, Cradle to Cradle, AllergyUK, NaTrue, Vegan in Soil Association. Alternativ konvencionalnim čistilom je torej ogromno, le odločiti se je treba zanje. Da pa bo spomladansko čiščenje z njihovo pomočjo še hitrejše in bolj učinkovito, smo v nadaljevanju pripravili še par praktičnih nasvetov.

  1. Pri tako obsežnem projektu, kot je spomladansko čiščenje je pomembno, da se ga lotimo organizirano, sistematično in predvsem takrat, ko imamo čas. Vse potrebne pripomočke – čistila, krpe, metle, omela, sesalec, itd. – pa si pripravimo, še preden se lotimo dela. S tem bomo namreč prihranili kar nekaj dragocenega časa.
  2. Nikar se ne lotimo celega stanovanja v enem zamahu. Namesto tega se posvetimo enemu prostoru za drugim, pri čemer se najprej znebimo vseh tistih stvari, ki jih ne potrebujemo več, in ki prostor le utesnjujejo. Takšne stvari podarimo in s tem še komu narišemo nasmeh na obraz.
  3. V kolikor nam vreme dopušča, čistimo in pospravljajmo pri odprtih oknih – s tem bomo preprečili, da bi se prah vrtinčil po prostoru, obenem pa bomo v stanovanje spustili sveži zrak.
  4. Nato se lotimo čiščenja – ometanja pajčevin, brisanja prahu, sesanja in pomivanja tal. V kolikor imamo v stanovanju laminat ali parket, bomo za čiščenje tal uporabili čistilo za lesena tla Method (mandelj) ali čistilo za lesena tla Ecozone (mandelj). Za čiščenje drugih talnih površin (ploščice, topel pod, kamen) pa lahko uporabite različna večnamenska čistila za čiščenje tal.
  5. Nadalje snamemo zavese in jih operemo v pralnem stroju, okna pa temeljito očistimo s čistilom za steklo ter s krpo za čiščenje oken in stekla iz mikrovlaken. Pozabiti ne smemo niti na preproge, ki jih globinsko očistimo z naravnim čistilom za preproge Ecozone.
  6. Za čiščenje pultov in keramičnih ploščic bomo uporabili večnamensko antibakterijsko čistilo Method (divja rabarbara), ki učinkovito odstranjuje mikrobe in bakterije; za čiščenje kopalnice čistilo za kopalnico Ecozone 3v1, za wc školjko pa bomo uporabili čistilo za WC Ecover (alge in žajbelj).
  7. V okviru spomladanskega čiščenja ne smemo pozabiti tudi na čiščenje in zračenje žimnic. Le-te temeljito posesamo in jih obrnemo na drugo stran. V kolikor nam sive lase povzročajo pršice, pa si lahko pomagamo tudi z razpršilom proti pršicam Ecozone.
  8. In končno, ne smemo pozabiti tudi na čiščenje nebivalnih prostorov, kot so klet, balkon, garaža in podstrešje.

Pa prijetno čiščenje! :)

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?