Greenpeace India je leta 2014 opravil študijo in rezultati so resnično zaskrbljujoči. Dokazali so namreč, da povprečna skodelica čaja, ki ni organsko pridelan, vsebuje več kot 10 različnih pesticidov.
68% pesticidov, ki jih najdemo v indijskih čajih, je prepovedanih in niso niti registrirani za uporabo na področju gojenja čajev v Indiji. 67% vzorcev je vsebovalo pesticid DDT, ki je prepovedan že od leta 1989. Kruta realnost je, da je pridelava čaja v Indiji zelo slabo nadzorovana in podjetja, ki pridelujejo čaj na neorganski način, očitno zelo kršijo tamkajšnjo zakonodajo, kar prinaša katastrofalne posledice.
Kar 37% vzorcev, ki so jih testirali pri Greenpeace India, je vsebovalo raven pesticidov, ki je bila kar 50% nad dovoljeno mejo! Pesticidi ne škodujejo samo tvojemu zdravju, temveč povzročajo težave tudi pridelovalcem, saj so intervjuvali kar 426 prebivalcev in večina je potožila za bolečinami v mišicah, nenavadno utrujenostjo, glavoboli, bolečinami v prsih, ...
Goody priporoča, da se izogibaš čajem, ki niso organsko pridelani in izvirajo iz dežel, kjer je nadzor nad pridelavo nekvaliteten, oziroma celo neobstoječ. Priporočamo pitje samo organsko pridelanih čajev.
Še nekatere ključne ugotovitve študije:
- najdenih je bilo 34 različnih pesticidov v 94% vzorcev
- 59% vzorcev je vsebovalo zmes iz več kot 10 različnih pesticidov
- 59% vzorcev je vsebovalo vsaj en pesticid, ki je bil nad dovoljeno mejo za več kot 50% (mejo določa Evropska Unija)
- 68% pesticidov, ki so bili najdeni, niso registrirani v uradnem registru
Vir študije: Trouble Brewing