RAZPRODAJA Izkoristi 15% popust ob nakupu nad 50 EUR! Na blagajni vnesi kodo kupona GOODY15

media

Kako se odločiti za pralno sredstvo za naše perilo in pralni stroj, ki bo karseda optimalno? Nežno do pralnega stroja, neusmiljeno do madežev in umazanije na naših tkaninah ter povrhu vsega še okolju prijazno? Ali kaj takega sploh obstaja?

Vsak izmed nas je najverjetneje že večkrat zamenjal svoj detergent za pranje perila ali mehčalec perila. Ponavadi to storimo na priporočilo katerega izmed bližnjih ali znancev. Pa ste kdaj pogledali sestavo pralnega sredstva, ki ga uporabljate? Vsako pralno sredstvo mora na embalaži imeti navedene sestavine. Detergenti za barvno perilo vsebujejo tenzide (anionske in neionske površinsko aktivne snovi), milo, mehčalce vode (zeolit, fosfonati), encime in razne druge dodatke (dišave, konzervirna sredstva, sredstva za zaščito vlaken). Poleg tega sredstva za pranje belega perila vsebujejo še belilna sredstva in optične belilce.

Pralna sredstva danes za razliko od nekoč najdemo v več različnih oblikah: prašek, tablete, tekoča pralna sredstva, pralne kapsule. Potem so pa tukaj še naravna pralna sredstva, ki so primerna tudi za ljudi z občutljivo kožo in za alergike: pralni oreščki, pralne kroglice in pralna jajca.

Imate, kot večina, tudi vi pomisleke o učinkovitosti naravnih sredstev?

Pralni oreščki ali pralne oziroma milne kroglice vsebujejo na notranji strani lupine pralno sredstvo (saponin), za eno pranje običajno zadoščajo štirje, ki jih lahko tudi ponovno uporabimo, ko pa se izlužijo, jih lahko odvržemo na kompost, saj so 100% organski. Učinkoviti so že pri pranju na nizkih temperaturah od 30 stopinj naprej, njihova uporaba je preprosta, saj jih v priloženi vrečki položiš v boben skupaj s perilom. Po uporabi vrečko posušiš in naslednjič ponovno uporabiš in tako kar do 4-krat, za tem uporabiš nove oreščke. 

Pralno jajce vsebuje polnilo, ki sestoji iz dveh vrst naravnih peletov. Le-ti poskrbijo za nastanek čistilne pene, ki učinkovito odstrani umazanijo iz oblačil. Uporaba je nadvse preprosta, pralno jajce položiš v pralni stroj skupaj s perilom in opereš z običajnim programom. Priporočeno je, da se stroj ne naloži do polnega, saj se mora jajce za optimalno delovanje gibati po stroju. Po uporabi ga odložiš na suho in počakaš, da se posuši. Odlično se obnese tudi v kombinaciji s sušilnim jajcem. Pomembno pa je poudariti, da se pralno jajce ne sme uporabljati pri temperaturah višjih od 60 stopinj in pri uporabi programov za manjšo porabo vode. 

Predpranje da ali ne?

Pozitivna stran pranja perila brez predpranja je, da prihranimo pri energiji in porabi vode. Ponavadi predpranje za običajno umazano perilo ni potrebno. Pri madežih si lahko pomagamo z različnimi sredstvi proti madežem. Madež poškropimo ali namažemo in pustimo učinkovati v skladu z navodili. Nato perilo brez izpiranja operemo v pralnem stroju. Goody je, okoljsko ozaveščen, velik navdušenec nad naravnimi, okolju prijaznimi pralnimi sredstvi. Pokukaj na Goody poličke, izberi svoje naravno pralno sredstvo in se prepričaj o njegovi učinkovitosti ter pomahaj srbečici, alergijam in srbenju v slov

Goody piše
03.03.2020
Naravne zobne paste - več kot le zdravje zob
23.02.2020
Cruelty Free = Vegan Friendly – Pa je res?
12.02.2020
Zakaj ločevati odpadke?
02.02.2020
rPET - modna muha ali končno prebujenje v skrbi za naše okolje?